Skydebanemuren

På Vesterbro finder man et ganske unikt byggeri, en 20 meter høj mur med gotiske spir og tårne, der mest af alt ligner arketypen på et eventyrslot fra middelalderen. Skydebanemuren er dog alt andet end middelalderlig. Faktisk er den ganske ung. Den er nemlig opført i slutningen af 1800-tallet af Det Kongelige Skydeselskab, der holdt til på Vesterbro. 

De skydeglade brødre

Den høje mur i røde mursten der adskiller Skydebanehaven fra den pulserende Istedgade, er et levn fra en tid hvor København visse steder stadig var et slaraffenland for vilde forlystelser og fornøjelser. Det kan lyde helt vanvittigt i nutidens ører, men Skydebanemuren blev rejst for at sikre almindeligt forbipasserende københavnere ikke blev nedlagt af vildtflyvende projektiler fra skydebrødrenes store geværer. 

At skyde papegøjen

Skyderiet havde fundet sted siden 1753, hvor Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab havde erhvervet sig en grund på Vesterbro, et godt stykke uden for voldene. Da København fik sin første jernbane i 1847, gik det ikke længere at skyde i den retning, da sagesløse togpassagerer ellers ville risikere at blive ramt. Man ændrede skyderetningen mod det nuværende Skydebanegade, hvor man blandt andet skød til måls efter papegøjefigurer (deraf udtrykket ”at skyde papegøjen”). 

Muren opføres

Da Vesterbro som bydel begyndte at tage form og voksede sig større, blev skyderiet endnu engang problematisk. Anlæggelsen af Istedgade var en torn i øjet på skydebrødrene, da den kom til at krydse med skydebanen. Derfor var Istedgade i mange år todelt, adskilt af høje plankeværker. Skydeselskabet måtte til sidst bøje sig for Københavns Kommune, der rev plankeværket ned og gennemførte opførelsen af Istedgade, dog ikke uden at levere en klækkelig erstatning til skydebrødrene. 

For erstatningen opførte Skydeselskabet den kæmpe skydebanemur i 1887, under arkitekten Ludvig Knudsen. Selvom muren for længst har udtjent sin funktion, har den fået lov til at blive stående, og fik sågar en fredning i 1982. I 1948 købte Københavns Kommune en stor del af Skydebanehaven for at lave legeplads til kvarterets børn, en funktion haven stadig har den dag i dag.  

Køb 2 for 500,-