Rundetårn og den gådefulde rebus
Symboler med skjulte budskaber kan findes flere steder i København, og det mest berømte af dem er nok rebussen der pryder de falmende røde mursten på Rundetårns facade. Men hvad betyder den? Det er noget der har optaget både lærde og byens borgere siden tårnet stod færdigt i 1642.
Rebussen er udført af Christian d. IV selv og lyder:
”Doctrinam et justitiam dirige, Jehova, in Corde coronati regis Christiani Quarti”, hvilket er blevet oversat til ”Styr Lærdommen og Retfærdigheden, Gud, i den kronede Kong Christian den Fjerdes Hjerte”, eller sagt med andre ord: Gud, led den rette lære og retfærdighed ind i hjertet på den kronede Christian IV. (Se første billede for uddybning).
Hvordan skal vi så forstå rebussen? Det er et spørgsmål, der er blevet diskuteret indgående op igennem historien, og for selv de lærde har det knebet med selve læsningen af rebussens få elementer, der både kombinerer ord på latin og hebraisk og billeder af et sværd og et rødt hjerte. Der findes således talrige versioner af de fantasifulde over- og undersættelser, som den menige københavner tidligere skal have foretaget, når skriften i det høje skulle tydes. Versionerne spænder lige fra den kortfattede ”Krims, krams, Christian Firtal” til den berømte nonsenssætning ”Doktorens Trine med kniv dirigerer krimskrams ind i hjertet på Christian den 4.”.
Renæssancekongen Christian IV
Rebussen skal forstås i den historiske samtid den er et produkt af. Christian IV var en vaskeægte renæssancekonge, hvilket også betød gudfrygtig. Christian IV’s pointe med den gådefulde indskrift var netop at pege på sig selv som en monark med den rette lutherske tro. Selv om Rundetårn blev bygget mere end hundrede år efter den lutherske reformation i Danmark, anså man stadig katolicismen som en lurende fare, ikke mindst i Christian IV’s regeringstid, hvor den såkaldte lutherske ortodoksi, der indebar en meget regelret fortolkning af den lutherske lære, for alvor slog igennem.
Her nedenfor kan du se mig oversætte rebussen på Rundetårn sammen med seniorforsker ved Nationalmuseet, Poul Grinder-Hansen.