Hospitalet på bakken
Bispebjerg Hospital blev indviet den 19. september 1913 og blev i sin tid betragtet som et af verdens mest moderne hospitaler. Hospitalet er ikke bare en arkitektonisk perle, det har også lagt kulisse til nogle af den nyere danmarkshistories største begivenheder som Den Spanske Syge og redningen af de danske jøder under besættelsen.
Hospitalets historie starter allerede i midten af 1800-tallet, hvor koleraepidemiens rasen gjorde det klart, at hospitalskapaciteten ikke kunne følge med befolkningstallets hastige udvikling. Med indførelsen af sygekasser i 1892, samt lovkrav om behandling af kønssygdomme, blev adgangen til sundhedsvæsenet lettere for menigmand og selvom Københavns Kommune reagerede ved at opføre nye sygehuse, så var det tydeligt at København manglede et stort nyt og moderne hospital.
Man valgte at lade hospitalet opføre et godt stykke uden for byen, og placeringen faldt på Bispebjerg Bakke der havde en ideel placering i forhold til at afskærme røgen fra Nordvest-kvarterets forurenende fabrikker.
Martin Nyrops Pavillonhospital
Inspireret af udlandet lod man Bispebjerg Hospital opføre som et pavillonhospital, der udmærkede sig ved at have bedre adgang til sol og frisk luft, da pavillonerne kunne holdes adskilt i enkeltafdelinger, frem for at bygge et stort sammenhængende hospital. Konstruktionen skulle forhindre smittespredning, men var også et udtryk for tidens tanker om at sol og luft, stilhed og rekreative kunne helbrede. Det blev manden bag Københavns Rådhus, Martin Nyrop, der fik til opgave at tegne det nye hospital. Byggeriet blev igangsat i 1908 og stod færdigt i 1913 med indvielse af Christian X.
Nyrops Hospital bestod af den trefløjede administrationsbygning med de ikoniske tårne, seks pavillonbygninger med sygestuer samt to bygninger til operationsstuerne. Da hospitalet åbnede, havde det en kirurgisk og to medicinske afdelinger med plads til i alt 700 patienter. Desuden var der bade- og massageafdeling. Det oprindelige Bispebjerg med de seks sygepavilloner og tilhørende haver er nu blevet fredet.
Bispebjerg Hospital er siden sin opførelse vokset sig markant større. Der var igennem 1920’erne og 30’erne et stigende behov for psykiatriske og kirurgiske sengepladser i Københavns Kommune og i 1932 åbnede den psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital med 151 senge. I 2012 fusionerede hospitalet med Frederiksberg Hospital.