Om mig

Velkommen til Kend Din By, din guide til Københavns skjulte og synlige perler. Mit navn er Mathias Christian Stougaard og jeg er uddannet historiker fra Roskilde Universitet. Jeg har tidligere arbejdet på Nationalmuseet  og er nu ansat på Det Kongelige Bibliotek.

Jeg har altid haft en brændende passion for København – en by, jeg troede, jeg kendte, indtil jeg for alvor begyndte at udforske den i 2019. Med en baggrund i historie og en pirrende nysgerrighed, oprettede jeg en Instagram-profil med det enkle mål: At lære min by at kende. Og gæt hvad? Det viste sig, at København er et skatkammer af gode fortællinger, hvis bare man ved hvor man skal lede.

Formålet

Mit formål med Kend Din By er simpelt: At dele glæden ved at opdage noget nyt i noget gammelt.

Hvad enten du følger med på Instagram, lytter til podcasten eller nyder en plakat på væggen, håber jeg, du vil finde inspiration til dine egne eventyr i byen.

Skridtet videre

Nu tager jeg skridtet videre. Udover Instagram og podcast kan du nu også erhverve dig farvelagte billeder af det gamle København i form af plakater. 

At se København i farver bringer historien til live på en måde, der gør den nærværende og levende. Disse farvelagte billeder giver os en mulighed for at reflektere over fortiden på en ny og umiddelbar måde. Det er ikke bare historie; det er vores historie, fanget i farver og detaljer, direkte til dit hjem.

Starten

Jeg startede med at dele mine opdagelser og fortællinger om Københavns rige historie. Takket være jer er vi nu en stærk følgerskare på over 70.000, som deler denne passion. I 2022 tog jeg initiativ til at udvide Kend Din By’s rækkevidde ved at lancere en podcast. Podcasten, “Kend Din By,” er produceret i samarbejde med SAGA Talks, der er ejet af Egmont Forlaget. Her går jeg i dybden med steder i København, som mange af os kender til, men måske ikke kender historien bag. Det er endnu en måde at tage lytterne med på en tidsrejse gennem vores elskede hovedstad.

Hvorfor farvelægning?

Når man tænker på København, strømmer tankerne ofte til de brostensbelagte gader, de historiske bygninger og den pulserende atmosfære, der har formet byen gennem århundreder. Men hvad hvis man kunne opleve byens ikoniske gader og arkitektur på en helt ny måde?

Min plakatserie tager dig med på en unik rejse ind i Københavns fortid. Jeg har omhyggeligt udvalgt sjældne sort-hvid fotografier og tilføjet et moderne twist: farver.

Når man restaurerer og farvelægger gamle billeder, bliver historien mere levende og nærværende. De farver, jeg har tilføjet, skaber ikke kun æstetisk dybde men også en emotionel tilknytning. Det giver dig mulighed for bedre at forstå og forbinde dig med Københavns rige fortid.

Så næste gang du kigger på en af mine plakater, så tænk på farverne som en bro mellem fortiden og nutiden. Farverne er ikke bare dekoration; de er en invitation til at dykke dybere ned i det, der gør København så speciel og til at forstå byens historie på en mere nærværende måde.

Jeg har fået uvurderlig hjælp til at farvelægge af forskellige eksperter. Her får jeg assistance af Erik Løkke Borg, fra Sporvejsmuseet, til at bestemme årstal for motiverne og farverne på sporvognene.

Er farverne historisk korrekte?

Selvom jeg går meget op i præcision og autenticitet, er det vigtigt for mig som historiker at præcisere de historiefaglige overvejelser, der ligger bag hvert farvelagt billede.

Mange af de farver du ser, er genskabt med stor nøjagtighed efter historiske kilder. Jeg har arbejdet tæt sammen med eksperter på området for at sikre, at farverne afspejler den pågældende tidsperiode så trofast som muligt. Dette er særligt gældende for sporvognene, hvor jeg har fået uvurderlig assistance fra eksperter på Sporvejsmuseet.

Dog er nogle farver grebet ud fra fri fantasi. Det kunne være visse detaljer på bygninger, køretøjer og genstande i bybilledet. Dette er ikke en fejl, men snarere en kunstnerisk frihed, der giver mig muligheden for at tilføje et personligt præg på Københavns historiske landskab. Det blander den autentiske historie med et strejf af nutidig charme. Samtidig er der visse informationer det ikke er lykkedes mig at nå frem til, hvorfor jeg har måtte gætte mig til en farve.

Hvordan har jeg farvelagt

Måske spørger du dig selv, hvordan denne transformation fra sort-hvid til farve foregår. Lad mig give dig et lille indblik i processen.

Først starter jeg med et nøje udvalgt sort-hvid fotografi af København. Det er vigtigt, at billedet ikke bare er smukt, men også fortæller en historie. Herefter begynder jeg at restaurere billedet digitalt for at fjerne eventuelle skader og forbedre kvaliteten.

Efter restaureringen starter farvelægningsprocessen. Først lægger jeg en basisfarve ved hjælp af kunstig intelligens. Med detaljeret præcision korrigerer jeg derefter farver, lag for lag, samtidig med at jeg holder øje med autentiske farvetoner fra den pågældende tidsperiode. Det er en tidskrævende proces, men det er også utrolig tilfredsstillende at se, hvordan hvert billede langsomt kommer til live.

Denne omhyggelige proces sikrer, at hvert billede ikke blot er en farverig version af originalen, men en kunstnerisk genfortolkning, der bringer Københavns historie tættere på dig. Så hver plakat du ser i min webshop, er ikke bare et produkt, men et stykke levende historie.

Her får jeg assistance af min kollega Mette Boritz, museumsinspektør på Nationalmuseet, til at bestemme farverne på påklædning fra slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

hjælp fra nationalmuseet

I hjertet af mine farvelagte billeder fra det gamle København, ligger en dyb respekt for historiske detaljer – især i påklædningen.

Med støtte fra min dygtige kollega på Nationalmuseet, museumsinspektør Mette Boritz, har vi kunnet sandsynliggøre selv de fineste detaljer i tøjets farver og stilarter.

Selvom det er umuligt at fastslå præcis hvilken farve tøjet har haft på motiverne, kan vi med stor sikkerhed sandsynliggøre, at farverne valgt for hver periode er autentiske og repræsentative for den historiske æra.

I de farvelagte billeder opdager vi ikke kun historiens farver, men også hvordan påklædningen fungerede som en vigtig markør for at adskille og identificere forskellige samfundslag i det gamle København.

Dette samarbejde sikrer, at hver farvevalg på beklædningen ikke blot er et kunstnerisk udtryk, men et vidnesbyrd om tidens mode og skikke.

Resultatet er en autentisk, farverig gengivelse af Københavns fortid, hvor historiens stof og nuancer genfortælles gennem det tøj folk klædte sig i.