Podcast

Generelt om podcasten:

Hvem var Dronning Louise? Hvad står der på Rundetårns facade? Og hvorfor kaldes Amager for Lorteøen? I serien “Kend din by” inviterer Mathias C. Stougaard gæster i studiet til en anderledes form for byvandring gennem Københavns historie. Hør historierne bag nogle af de steder og detaljer, vi normalt tager for givet – og bliv inspireret til at se på Danmarks hovedstad med nye øjne. Hvert program har et tema, der passer perfekt til en gå- eller cykeltur, og stoppene kan besøges, uden det koster en krone. København er nemlig et skatkammer af gode fortællinger, hvis bare man ved, hvor man skal lede.

Mathias C. Stougaard (f. 1992) er historiker og formidler. Han er uddannet cand.soc i socialvidenskab og historie fra Roskilde Universitet, og har blandt andet arbejdet for Nationalmuseet. Desuden er han indehaver af den populære profil @kend_din_by på Instagram, Facebook og TikTok, hvor han fortæller spændende, sjove og overraskende historier om København.

Lyt med på:

Du kan lytte til Kend Din By med en gratis prøveperiode hos Podimo. Prøveperioden er uden binding og kan afbrydes når som helst. 

Du får adgang til et hav af eksklusive podcasts og lydbøger. 

Du finder tilbuddet her.

Renæssancens København

Kom med en tur til renæssancens København – en tid, der betegnes som broen mellem middelalderen og den moderne tid.

Renæssancen var præget af stærke forhold til religion, nye erkendelser inden for videnskaben og ekstra fokus på handel. Desuden blev Danmark regeret af Christian den 4., der var en ivrig bygherre. Derfor går turen naturligvis forbi ikoniske bygninger som Rundetårn, Børsen og Nyboder. Lad seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet Poul Grinder-Hansen gøre dig klogere, og lær blandt andet, hvilken farve Børsen oprindeligt havde, og hvad rebussen på Rundetårn egentlig betyder.

Lyt med på:

Barok og Rokoko - en tur til 1700-tallets arkitektur

Hvordan kender man forskel på Barok og Rokoko i arkitektur? Hvem var arkitekterne bag nogle af Københavns mest ikoniske bygninger?

Kom med til 1700-tallets København, hvor Ulla Kjær, seniorforsker ved Nationalmuseet, guider os gennem denne historiske periode, der er fuld af omvæltninger. Vi møder økonomiske op- og nedture, to altødelæggende brande og et helt nyt syn på kunsten – alt dette er med til at forme landemærker som Marmorkirken, Vor Frelser Kirkes snoede tårn og Christiansborg.

Lyt med på:

Dronningernes København

Det er ikke kun de danske konger, der har præget hovedstaden.

Viljestærke, snu og handlekraftige dronningers aftryk kan spores mange steder i København. Historiker Emma Rønberg Paaske tager os med på en tur gennem Dronningernes København. Vi skal til Dronning Louises Bro og lære om kvinden bag, til Margrethe den Førstes relief på Christiansborg og forbi Københavns Universitet, som måske faktisk blev grundlagt af Dorothea af Brandenburg og ikke, som tidligere troet, af Christian den Første.

Lyt med på:

Middelalderbyen - fra Pisserenden til Magstræde

Tag med til det oprindelige København – også kaldet middelalderbyen.

En stor del af byen brændte faktisk i to storbrande i 1700-tallet, men selvom mange bygninger gik under, har historien overlevet i vores sprog, gadenavne og kollektive erindring. Forfatter og byvandrer Allan Mylius Thomsen tager os med gennem byens små kroge. Turen går blandt andet forbi Gråbrødre Torv (og munkeordenen, der lagde navn til), Magstræde og Pisserenden.

Lyt med på:

Nørrebro - en kulturhistorisk vandring

Denne gang går turen til Nørrebro, der først opstod som bydel i midten af 1800-tallet. Nørrebro er kendt for sin tilknytning til industrialiseringen og arbejderbevægelsen, men her findes også mange andre fortællinger. I dag skal vi i selskab med historiker Kalle Kühlmann høre om Danmarks ældste fungerende fængsel, om det jødiske mindretal i København, vi skal et smut forbi Assistens Kirkegård og så skal vi høre historien om Jagtvej 69, som ikke bare var Ungdomshusets adresse indtil 2007, men arnestedet for kvindernes internationale kampdag.
Lyt med på:

Østerbro - fra overklasseløg til koleraepidemi

Hvor på Østerbro kan man se sporene fra en voldsom koleraepidemi i 1800-tallet? Kom med til bydelen, de fleste forbinder med brede alléer, ambassader og store parkanlæg. Historiker og forfatter Morten Lander Andersen fører os på en vandring forbi Frimurernes hovedkvarter på Blegdamsvej, forbi skudhuller efter en af modstandsbevægelsens aktioner under besættelsen og det trafikale knudepunkt Trianglen. Vi triller også forbi den særlige anlægning af Brumleby, der hænger tæt sammen med kloakeringen af København.
Lyt med på:

Amager - Lorteøens hemmeligheder

Amager – Københavns udskældte nabo. Måske kender du Amager for pølsemix på Flyvergrillen, udtrykket ‘Amager halshug’, tatoveringen Amager-nummerpladen eller måske har du hørt øgenavnet Lorteøen? Kom med på tur med Christian Aagaard og hør om Hollænderbyen, Kongelundsfortet og Dragør. Der dyrkes grøntsager, rustes mod krig og sælges sild på dagens rute.

Lyt med på:

Det tidligste København - en by fødes

Var det egentlig Absalon, der grundlagde København?

Kom med helt tilbage til det ældste København – før byen overhovedet havde et navn. Der findes få skriftlige kilder om hovedstadens tilblivelse, men under udgravningen af Københavns metros Cityring fandt man helt nye spor fra fortiden. Jane Jark Clausen, der er arkæologisk leder på Københavns Museum, fører os gennem hemmelighederne fra byens start. Turen går blandt andet forbi Rådhuspladsen, Slotsholmen og Gammeltorv.

Lyt med på:

Besættelsestidens København

Hvordan var livet i København under besættelsestiden? I selskab med historiker Claus Bundgård Christensen går vi på jagt efter de fysiske spor, som stadig kan besøges i dag, og som kan fortælle os om den tyske militære og politiske tilstedeværelse i København fra 1940 til 1945. Kom med forbi tysk graffiti i Den Brune Kødby på Vesterbro, det sidste henrettelsessted på Christiania og Vartov i Farvergade, hvor det kommunale vagtværn havde til huse.
Lyt med på:

Kvindernes København

Hvad betyder det for vores fælles historie, når der findes flere statuer af dyr end af kvinder i København? Eller når vejnavnene også oftest henviser til mænd?

Det undersøger vi i selskab med historiker Gry Jexen på denne tur gennem kvindernes København. Vi skal møde Danmarks første stuntkvinde, Emilie Sannom, forbi Inge Lehmanns monument på Frue Plads og høre om billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsens liv og virke.

Lyt med på: